Vecka 38 - Klagomuren

Mår inte alls bra!
Har sådant tryck neråt att jag knappt sover alls om nätterna!
Att sitta länge är en mardröm och att gå är det inte att tala om...
Så att ha 1 veckas skola kvar och en rastlös hund är inget skoj alls!
Ibland känns det som att hela jag bara ska delas på mitten, mellan skinkorna!
Har förstått att det inte är konstigt att känna såhär men att det kanske är lite väl tidigt för att uppleva det så starkt! BM pratade om någon salva man kan smörja hela nedre regionen med men det lindrar liksom bara ytligt. Ska i alla fall införskaffas idag och så får vi hoppas på att det hjälper lite. Annars sa hon att föda barn är det enda som hjälper... Jaså?

Har dessutom fått inflammation i min spända navel. Jag tvättar-sätter kompress, tvättar-sätter kompress, tvättar-sätter kompress men det bara varar och kliar och svider och är fruktansvärt äckligt! SNÄLLLA BEBIS, KOM NU!!!!!

Klippte av mig håret och färgade i lördags. Blev så himla nöjd och glad men nu saknar jag mitt svall, typiskt mig att få ångest över att lämna håret hos frisören... Skönt är det i alla fall och eftersom mitt hår växer som ogräs kommer jag snart att ha det tillbaka =)

BEBIS
Nu är bebisen ca 47 cm lång och väger 3,1 kg. Nu förbereder bebisen sig på att födas. En normal graviditet brukar vara 37 till 42 veckor. Det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Ca 4 procent av alla barn i Sverige föds förre vecka 38 och lika många efter vecka 42. Ungefär 92 procent föds inom den normala perioden.
DU
Bebisen fortsätter att växa och det kan även du göra. En del ökar med 20 till 25 kg under graviditeten och andra mindre eller mer. Din livmoder är ca 34 till 36 cm. Ha dina favorit kläder på dig, något som inte sitter åt. Tänk på din hållning, en del lutar sig bakåt för att kompensera sin framtunghet, det kan göra dig lite extra klumpig. Försök att hitta en sovställning som passar dig, sover du för lite kan du lätt känna dig deppig.
www.minbebis.com

Pust och suck

Ännu en sömnlös natt
Efter snart 4 timmars försök att somna har jag gett upp!!!
Känner ett väldigt tryck neråt och har jättemycket sammandragningar...
Förstår att det kanske bara är så enkelt att huvudet är fixerat eller håller på att kämpa för att bli?
I 2 dagar har 5 olika personer sagt att min mage ser ut att ha sjunkit ner och jag kan inte annat än hålla med. Men med tre veckor kvar till beräknat datum förstår jag att det inte är något lustigt att känna som jag gör men det är ofantligt jobbigt i alla fall!

På dagarna går allt mycket bättre! Då kan jag fokusera på annat...

19 Mars

Jag har ork och motivation till en massa saker samtidigt har jag inte ork till någonting!
Jag kan flytta möbler hela dagarna men jag orkar inte ta fram kameran, fota och lägga ut bilder på vår boning.
Förstår att ni är otroligt nyfikna men HÅLL UT!

Idag har jag och bebis bestämt att den 19 Mars är ett bra födelsedagsdatum. Jag tror till och med att vi bokat in den dagen... Skolan slutar den 14 Mars och det hade ju varit skönt att få några dagar till godo innan förlossningen. Samtidigt är inte 20 Mars det ultimata OCH gå över tiden vill man ju inte... 19 får det bli, CHECK!

Har köpt mina sista mammaplagg nu, ett par svarta tihgts och ett linne. Nästa gång jag köper kläder ska de vara inköpta i en vanlig affär, på den vanliga avdelningen och storleken ska vara i en hederlig 38! Så det så...

Jag har kommit på att mitt craving är MJÖLK! Innan drack jag aldrig mjölk och vi köpte cirka 2 liter/veckan. För ett tag sen frågade jag Danne varför vi helt plötsligt var tvugna att gå och köpa mjölk varannan dag? Han menade på att han nästan aldrig drack mjölk och det var då jag kom på det, HERREGUD, jag dricker ju en liter om dagen! Nu går det åt cirka 6 liter/veckan...
Idag har vi ätit Rårakor med bacon och lingon.
Det är nog dagens Craving!

Jag vill ju bara att Bebis ska sova gott!

Dagens dilemma: Vagga eller spjälsäng?

Det är verkligen en hel vetenskap att skaffa barn! Och det finns åsikter om precis allting. Tyvärr går åsikterna dessutom väldigt ofta isär. Vi hade bestämt oss för att försöka ha bebis i sängen den första tiden. Dels för att små barn behöver närhet och dels för att jag ska slippa springa upp och ner hela natten. MEN att ha barnet i sängen ökar risken för plötslig spädbarnsdöd och det är ju inget man vill direkt.

Så då bestämde vi att det får bli en Vagga jämte min sida av sängen så man lätt bara kan lyfta i och ur utan att behöva gå upp... MEN då läser man att vaggan bara kan användas de första 2 månaderna sen rör sig barnet för mycket.

Spjälsäng då?... Rekommendationer säger att spjälsäng inte bör användas den första tiden eftersom barnet behöver känna närhet och trygghet. En spjälsäng är helt enkelt för stor!

Men hallå!!!!! Vart ska barnet sova då?

Några andra idéer jag har är att använda liggkorgen till vagnen första tiden... Eller det kanske finns någon smart lösning till spjälsängen som gör att den känns mer ombonad? Någon som har någon åsikt? (Klart det är)

Helgen och vecka 37

En fin helg har nått sitt slut...
I Fredags var Emelie, Tilda och Tessan här på tjejkväll. Vi köpte hem kinamat och pratade, pratade, pratade, skrattade och grät lite tillsammans! MYSIGT

I Lördags åkte vi till Hasslö och hälsade på min farmor och farfar och på kvällen kom Tessan och Harry på besök. De stannade tills söndag och Mille var hyper glad över att för första gången få ha sin bästis övernattandes hos sig. Lilla gubben

I Söndags undehöll vi hundarna och sedan kom Dannes pappa, Ann-christine och bror. Vi fikade gott och de fick för första gången se vår fina lägenhet...


Nu är det ny vecka och jag räknar dagarna till förlossningen, det är så SPÄNNANDE! Bebis ligger med huvudet neråt och har gjort i snart en månad, men det är inte fixerat ännu...
BEBIS
Bebisen väger nu nästan 3 kg och är 47 cm lång. De flesta bebisar har vänt sig med huvudet neråt nu. Om den inte har gjort det brukar man försöka vända bebisen. Den tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Lungorna är det sista av bebisens organ som mognar.
DU
Livmoderns mått kan vara detsamma som förra veckan. Det kan även vara mindre eftersom att bebisen sjunker mer och mer. Men är du förstagångsföderska kan ditt magmått vara 33 till 36 cm. Försök vila nu inför förlossningen varje dag när du kan för sen kommer du bara få göra det när bebisen vill.
www.minbebis.com

Mina gravidkrämpor verkar inte vara ovanliga...

Idag fick jag ett mejl ifrån Libero klubben med träffsäker info om hur jag har det just nu och vad som snurrar i mitt huvud...

Här kommer några exempel:
Många gravida upplever att de tänker extra praktiskt inför förlossningen. Det är mycket som ska ordnas. Det är helt normalt att du kan känna dig energisk och planera i ena ögonblicket, för att i nästa sjunka ihop i soffan och lägga upp benen för att du behöver vila dig lite.
Elina i ett nötskal!

När man är höggravid är det lätt att känna sig stor. Du har gått upp många kilo. Om du dessutom har vatten i kroppen är du ännu lite tyngre. Vatten i kroppen är ganska ofarligt men besvärligt för dig. Ibland kan det också göra ont. Det kan pressa eller trycka i ben och armar. Du kan se om du har vatten i kroppen genom att trycka på din hud: om din hud blir "stående" ett ögonblick har du vatten i kroppen. Ibland kan du också se att dina anklar är uppsvällda. Dina skor kanske inte passar på kvällen. Om du har ringar på fingrarna är det bra om du tar av dem om din kropp samlar på sig vätska. Vatten i kroppen försvinner efter förlossningen.
Inatt har jag sovit cirkus 4 timmar. Benen sticker och värker och känns som bly. Fingrarna är korvar men Ringen den åker INTE av! Har fått låna stödstrumpor av Monika men vågar man ha dom på natten?

Alla gravida får förvärkar någon gång. De gör inte alltid ont men kan kännas lite obehagliga. Livmodern blir nämligen stenhård en stund innan den slappnar av och blir mjuk igen. Förvärkar är helt naturliga - det är livmoderns sätt att träna inför de riktiga värkarna under förlossningen. Du kanske har märkt att sammandragningarna kommer om du stressar. Du kan också få förvärkar om du rör dig för mycket eller är förstoppad. Det kan hända att du får förvärkar varje dag. Om du tycker att de kommer för ofta och att du inte orkar med dem bör du sänka tempot och vila lite mer varje dag.
"Kan hända att du får förvärkar varje dag?" Hmm... vad jag kan känna har jag det FLERA gånger per dag. Vissa dagar någon gång i timmen. Nu har jag visserligen svårt att särskilja förvärkar med sammandragningar, någon som vet? Än så länge är dem i alla fall uthärdiga =)

Att inte kunna vänta...

Varför kan jag inte bara sluta med att kånka runt på möbler, hänga upp gardiner och förflytta mattor?
Jag kämpar på tills magen säger STOPP OCH BELÄGG NU MÅSTE DU VILA! och då är det liksom redan försent, då har jag redan fått ont!

Igår förberedde jag plats för det nya bordet som förhoppningsvis kommer idag... Ja ni kan ju tänka er själva hur det såg ut? Jag har dammsugit hela lägenheten och alla mattor för att kunna förflytta dom (prova nya placeringar) utan att en massa smuts far runt. Hua så tungt med en 10 kg bula på magen!

När vi bodde på kungsgårdsvägen gjorde jag något helt ofattbart. Jag bytte plats på sovrummet och matrummet. Ja, jag flyttade såklart inga väggar men jag kånkade runt på möblerna genom hela lägenheten SJÄLV. Vår 140 säng var tung som bly och matsalsbordet var fruktansvärt otympligt... En hel dag höll jag på men när Danne kom hem var allt klart - FINITO! Jag var visserligen inte gravid men ont i ryggen fick jag vill jag lova!

Att vänta på bättre tider är inte riktigt mitt motto och det vet jag att många kan intyga. Vill jag ha en ny lampa  - då åker jag bums och köper en. Vill jag ha en möbel på ett annat ställe - Ja, då flyttar jag den (Om det så krävs våld).

Men det finns en sak som jag inte gör själv - BORRAR. Jag har någon slags skräck för att borra. Är så rädd att något ska bli fel, jag har så kallad BORRSKRÄCK! Om jag provat ALLT (Det mesta vi har på väggarna hänger på en liten spik) så får jag minsann vänta tills någon kommer hem och borrar åt mig. För några hål på fel ställen eller sönderborrade ledningar vill jag inte vara orsak till!


Händiga föräldrar

Idag kommer mummi och syr upp gardiner åt mig, ohh som jag har väntat på detta tillfälle!
(Inte för att jag inte kan sy utan för att jag inte har någon symaskin... (eller kanske både och)
Jag har fixat gardiner i alla rum utom bebisrummet. Eller det hänger ett par vita panelgardiner där men det känns inte riktigt rätt. Jag har kommit fram till att målning och tapetsering där inne får vänta tills den lilla skrutten kommit ut. Han/hon kommer ju ändå inte vilja sova eller leka på rummet än på länge... Det finns helt enkelt inte tid att få det iordning, tyvärr. Men bäddat fint i sängen har vi gjort coh skötbordet som pappa snickrar på är snart perfekt passformat över tvättmaskinen i badrummet.

Det är underbart med händiga föräldrar
Min mamma är fantastisk på att sy och har bl.a. sytt min balklänning


Pappa snickrar allt jag ber om (hoppas jag) och har till exempel byggt våra högtalare och nu står skötbordet på tur!

TACKAR


ListElina saknar sin ostkupa...

Jag är den eviga listskrivaren och radar upp ALLT ALLT ALLT jag ska, bör, kan, vill, behöver och måste göra! Det ligger en lista i varenda låda och jackficka, några på nattduksbordet och just för tillfället har jag 6 listor på mina anteckningar i mobilen:
1. Böcker jag VILL läsa
2. Saker som SKA fixas innan förlossningen
3. Vad jag VILL köpa till lägenheten
4. Möbler som BEHÖVER målas
5. Vad Danne MÅSTE göra med bilen
6. Vilka samtal Danne BÖR ringa

Jag är sjuk, jag vet! Men ordning och reda nummer 1 behöver dessa listor för att överhuvudtaget kunna slappna av en liten stund. I vår familj bråkar vi egentligen om en enda sak. Eller kanske två. Den ena är att jag tjatar på Danne för att det är stökigt eller också tjatar han på mig för att jag har för höga krav på honom och mig själv samt vårt gemensamma hems ordning =D

För några veckor sedan gjorde jag en anteckning på Dannes telefon och la ut som bakgrund. Så varje gång han tittar på sin mobil står det:
Ostkupan och barnvagnen
Jag skrev den lilla notisen med all välmening, för att han inte skulle glömma bort vad han MÅSTE göra. Men nu har det gått så lång tid att jag misstänker att bakgrunden blivit ett självklart inslag i hans liv. För annars hade jag haft min fina fina tupperware ostkupa (Som Danne glömde hos en kompis i somras) hos mig här och nu.... Istället får vi ha osten på en tallrik med en plastpåse över och det, mina vänner, är INTE okej!

I MISS YOU

Kära Onsdag...

Jag behöver klippa mig och färga håret!
Har bestämt mig för att göra det innan bebis kommer eftersom jag har förstått att det efteråt kommer vara knapert med quality time för mig själv... Dessutom vill man ju inte se ut hur som helst på BB-bilderna. Jag menar, de kommer ju förfölja mig hela livet Och dessutom(igen) kommer alla vilja komma och titta på vårt fina barn och då vill inte jag förstöra den fina upplevelsen.

Igår när Danne hjälpte mig på med strumporna (Jag kan själv men finns det hjälp inom räckhåll slipper jag gärna) nämnde jag att mina tånaglar snart behövde målas om... inför förlossningen... Jag väntade mig ett gapskratt som reaktion men han tycktes godta mina funderingar. Vad han dock INTE verkade förstå var att det kommer bli han som gör det? Mohaha

Idag blir det plugg för hela slanten och jag ser faktiskt fram emot det. Imorgon ska vi ha seminarie om socialt utsatta barn och jag ska föra en diskussion utifrån "Svinalängorna", En intressant och givande uppgift enligt mig!

Vecka 36

Love is in the air...
Idag är det Alla hjärtans dag och jag skulle vilja påstå att jag bojkottar denna dagen eftersom det bara är ett kommersiellt jippo och försäljarknep men någonstans inne i mitt lilla hjärta är det idag lite extra varmt. Danne och jag hade planerat att gå på Kinarestaurang men jag tror inte att min bauta mage klarar det tyvärr =( Istället ska vi gå och klippa oss och kanske, kanske tar vi en liten kärleksfika dagen till ära?
Ska bjuda på mina chokladkakor i studiegruppen idag. Vi har slutexamination och jag är nervös som en gnu. Hoppas kakorna värmer gott och stillar våra själar något =)

VECKA 36 HAR NU TAGIT SIN BÖRJAN
BEBIS

Nu har bebisen ökat med 250 g sedan förra veckan och väger ca 2750 g och är ca 46 cm lång. 34 cm från huvud till stjärt. Föds din bebis i vecka 36 klarar den sig oftast alldeles utmärkt. Många kvinnor upplever att bebisen är mer stilla nu än tidigare. Nu avslutas ett kritiskt stadium av hjärnans utveckling, den är färdigväxt och mogen för livet efter förlossningen.
DU
Din mage mäter mellan 32 och 35 cm. Nu står magen som högst, livmodern känns säkert ända upp i revbenen, men kommer snart att sjunka för var dag allteftersom bebisen lägger sig tillrätta i bäckenet. Nu kan din vikt vara bestående under resten av graviditeten. Viktökningen kan variera men bör ligga mellan 11 och 14 kg. Du drömmer säkert om förlossningen. Din råmjölk kan läcka från dina bröst
www.minbebis.com


FINT!Igår kom Danne hem med rosor till mig!
Inte för att vi firar något utan bara för att han älskar mig =)

Måste bara berätta att intresset för mitt svarta skåp varit enormt! Hade nog kunnat ta minst dubbla priset, men just nu är jag bara glad att skåpet är borta och att någon annan lyckats göra ett fynd!

Ordning och reda!

Nu har jag tvättat, strukit, vikt och lagt in alla bebiskläder och HERREGUD vad mycket vi har!! Det är ärvt, köpt på tradera, köpt av kompisar, nyköpt etc. Allt är sorterat i storlek och jag blir nästan rädd av mitt behov av ordning och reda. Varenda liten strumpa har sin egen plats...

Idag ska jag fortsätta sorterandet av mina 87 par skor. De ska ligga i lådor eftersom jag insett att jag inte kommer kunna ha dem framme. Sedan instuvade på hyllan i klädkammaren, sorterade efter färg och form. Har börjat lite smått och lyckats fylla en hel kartong med "svarta högklackade". Nu går jag vidare på de röda ;)

Köpte förresten ett nytt matsalsbord igår på EM. Det kommer om en vecka hemlevererat till dörren och jag längtar som en tok!


PS: Skåpen jag försökte sälja till er läsare igår las ut på blocket för 5 min sen och jag har redan fått 2 samtal... Härligt!


TILL SALU

Nu säljer jag ett fräckt gammalt allmogeskåp som är svartlackat.
Fläckarna är på kameralinsen!!!
Ena dörren är lite svår att få igen helt, men så som det ser ut på bilden är inga problem!
Nyckel saknas tyvärr!Pris: 300 riksdaler
Imorgon åker det ut på blocket...


Dagens

Glädje:


Har bakat en alla-hjärtansdag chokladkaka till studiegruppen för att överraska med på måndag då vi har slutexamination (och har provsmakat lite i vänstra hörnet som ni ser, haha)

Oglädje:


Vi har fått slut-elräkningen från eon på 8246 svenska riksdaler. Där rök mitt nya soffbord...

Vi har en slö hundMille har gått och blivit gammal hux flux eller också är det bara så att han älskar sin säng =)
Han har haft sängen sen första dagen han kom till oss och jag skulle aldrig våga slänga den...

Vi har våra morgonrutiner han och jag.
Klockan ringer och jag stiger upp och klär på mig myskläder. Kallar lite försiktigt på Mille som motvilligt hasar sig upp från sin säng och kommer bort till min sängkant. "Ska vi gå ut lite?" säger jag och då sträcker han sig lång som en krokodil som för att säga "måste vi verkligen det? jag är urtrött!"

Så fort vi kommer in igen går han raka vägen till sin säng igen och lägger sig med en pust, morgonpromenaden är alltid lika jobbig! Jag gör iordning min frukost och sätter mig och äter, Mille ligger kvar... När jag har ätit färdigt ropar jag "Är det någon som vill ha mat?" och det är det ALLTID! Mille vill ha mat och kommer sakta men säkert lunkandes ut i köket, sätter sig framför matskålen och väntar på att bli serverad. "Varsågod" - han börjar smaska. Och så 30 sekunder senare är han åter tillbaka vid sin säng och lägger sig ner med en duns! Sen ligger han där tills jag kallar på honom och om jag inte gör det kan han ligga alldeles stilla i flera timmar (tro mig, jag har provat). Att Mille gått och blivit lat är inte mig emot och det passar sig alldeles ypperligt nu när bebis kommer =) Vi hade aldrig valt en leonberger om det inte var för att vi ville ha en gosig familjehund, Agility och annat strunt är inget för Mille :P

Det finns egentligen 2 tillfällen när Mille bryter sin slöhet och blir som tokig. Det ena är när vi får gäster och det andra är när han får leka med husse, matte, någon annan glad människa eller andra hundar! Han är helt enkelt en glad vovve som njuter av livet på bästa tänkbara sätt!

Motivationsbrist!

Kan ingen hjälpa mig att bli motiverad till att skriva klart min slutuppgift?
Just nu finns det inget som tynger som den!
På fredag kl 12.00 ska den vara klar vilket innebär att jag bara borde skriva som attan... Men det går inte?  Har verkligen försökt med allt men jag kommer bara inte igång. Hittills har jag skrivit inledning men det är ju det enklaste? Det är inte så att uppgiften i sig egentligen är särskilt svårt, ämnet är till och med intressant, men jag kommer hela tiden på andra MÅSTEN...
...som att blogga till exempel


Vecka 35

Nu börjar det kännas ordentligt att det inte är lång tid kvar!
Bebis borde ha det trångt därinne men det märks inte för kullebyttorna är många och stora =)
Har foglossning och går runt med bälte så mycket det går, halsbränna varenda kväll, illamående på morgonen, svårt att vända mig, svårt att andas, jobbigt att gå m.m m.m.
Men jag är inte typen som gillar att klaga och om man tänker efter är det ju inte så jättekonstigt att kroppen regerar? Och tänk vilken fin belöning sedan =)Bebis
Nu väger bebisen ungefär 2,5 kg och är 45 cm lång. Din bebis kan blinka, flytta sig, kissa, svälja fostervätska och kan även få lite hicka. Väntar du tvillingar kan din förlossning vara ganska nära nu. Många tvillingar föds redan i vecka 37
Du
Livmodern kan kännas ungefär 15 cm ovanför naveln och livmodern är ungefär 35 cm lång. Du har antagligen ökat mellan 11 till 13 kg nu i vikt eller mer. Alla är olika och ingen graviditetet är den andra lik. Huvudsaken är att du äter rätt kost och mår bra. Bebisen trycker överallt, du kan ha svårt att sova och sitta. Du kan känna dig irriterad. Försök hitta en sovställning som passar dig. Till exempel kan du ha en kudde mellan benen när du sover, ända från knät ner till fötterna, då hålls bäckenet parallellt. Du kan även be din partner bulla upp bakom din rygg.
www.minbebis.com

Ingvar Kamprad och jag

Ingen har väl missat Uppdrag gransknings program om Ingvar Kamprad och hans IKEA? Jag blev vansinnig av första programmet och funderade nästan på att bojkotta helt! Men så har jag insett att min fundering helt gått i stöpet. Denna vecka har jag nämligen varit på IKEA Måndag, Onsdag, Torsdag, Lördag och kommer även göra ett kort besök idag, Söndag! Nu tror ni såklart att hela vårt hem är ett IKEAimperium men så är det faktsikt inte! Det råkar bara vara så att jag är oerhört spontan när det gäller inredning och måste köpa en sak direkt när jag fått en idé. Detta resulterar såklart i ett  småhandlande som heter duga... Idag ska jag införskaffa beslag till min nya PAX-garderob, ett korgstativ och lite tyg! Nu när vi vet att Ingvar tjänar på sitt Ikea måste man ju sponsra...

Annars ska jag ägna mestadels av dagen åt min slutuppgift - Att granska ett fenomen från likabehandlingsområdet ur ett ett sociokulturellt perspektiv! Jag kommer verkligen ingenstans och har absolut ingen lust. Jag vill hänga upp gardiner, lägga ut mattor och annat skoj.
Måste bara få berömma mig själv och min fantastiska sambo (samt ett litet tack till mamma, Alice och Stina) ALLA flyttkartonger är uppackade och har fått sin framtida plats i diverse möblemang.

När ska jag hinna vara gravid?

Jag känner mig osocial! Den här veckan har jag bara hunnit fika en gång, hittills? Flytten tar upp nästan all tid, jag förstår verkligen inte hur vi har lyckats samla på oss så mycket saker? Ändå är jag en sådan människa som inte har svårt för att slänga saker jag inte använder.
All övrig tid går till skolarbete. Har börjat skriva på min slutuppgift för den här delkursen men kommer ingen vart. Jag prioriterar lägenheten just nu =) Har funderat på när jag ska hinna med att vara höggravid? Det kommer nog...

Igår var jag med Dannes mamma och hennes kompis på Ikea (IGEN). Införskaffade en paxgarderob som ska kläs in i tyg... Ännu ett projekt att fullfölja :P Hittade även en bänkskiva på fyndet som tillsammans med några gamla ben blev ett perfekt skrivbord! Ihopskruvat och Instuvat i klädkammaren och jag är mer än nöjd =) Tyvärr ligger kameran längst ner i någon bananlåda så detta får ni se en annan gång


Ett litet tips: Filmjölk med kiwibitar i är fantastiskt gott!

Ja tack!

http://www.pontuzlofgren.se/beskrivning.aspx?guid=3R526SE8G21OI55S&typ=CMBoLgh


RSS 2.0